合众人寿商业地块

Union Life Commercial Site

Shenyang, China

Located in the foothills of Shenyang, China, is the Union Life Senior Community Central Commercial Area that will function as the heart for cultural, dining, entertainment, social, fitness and education activities.  All the residential parcels will have easy and direct access to this site as part of an active adult lifestyle.

The foundation for the site design concept is formed by the “Ellipse”, a grand walk that encircles the central park. The Ellipse provides a 400m loop that will provide residents an opportunity to exercise, be social and spend time in garden areas or access one of the five distinct buildings.  A secondary pedestrian loop will connect the adjacent parcel by two bridges over the river. The concept uses long graceful circular walkways that intersect the Ellipse and continue their arcs to the adjacent parcels which are easy to navigate for seniors. 

Vehicular access and circulation is not the primary mode of movement on the site. The intent for the concept provides a natural, environmentally sensitive site which provides the opportunity for grand open spaces; places for people to gather, play and be social in a natural community village without vehicles everywhere.

Placement of the buildings is carefully executed to be both visually important, relate on the site to other buildings and be easily accessible from the perimeter and interior of the site. The anchor building for the site is Union College. This building placement is one of the organizing elements for the site design and is required for vehicle access on site and therefore was located near the intersection. Other building orientations have equal access from the perimeter of the site and from the underground parking structure. Careful placement of buildings, adjacencies to one another, orientation, shape and building features and heights are design considerations that impact the site design. The result of integrating these criteria in the master plan resulted in a clear and unique design that will promote a healthy environment in a timeless design approach. The architecture for the building design follows LRS’s established “English Style” country manor house vernacular used on adjacent residential parcels.